Miljoenen Nederlanders sporten niet of nauwelijks en dat heeft grote gevolgen

Lees het originele artikel op LINDA.nl hier.

Miljoenen Nederlanders sporten niet of nauwelijks en dat heeft grote gevolgen

Volgens de Nederlandse Sportraad doet de overheid te weinig om de gevolgen van bewegingsarmoede te voorkomen. Dat schrijft het NRC. De raad spreekt zelfs van een ‘pandemie aan bewegingsarmoede’. Uit onderzoek van NOC*NSF eind 2020 bleek al dat miljoenen Nederlanders als gevolg van de coronapandemie substantieel minder sporten. Één op de tien is zelfs helemaal gestopt. Deze bewegingsarmoede heeft grote consequenties voor lijf en leden. LINDA.nl sprak erover met Andreas Niessl, leefstijlcoach en bewegingsdeskundige bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

BEWEGINGSARMOEDE

“Als je niet meer sport, vermindert je conditie”, vertelt Niessl. “Als je intensief beweegt, span je je hartspier aan en gaat-ie sneller kloppen. Doe je dat niet meer, dan wordt die minder sterk. Je raakt sneller buiten adem en verzuurt eerder bij kleine lichamelijke inspanningen.”

Ook je bloeddruk wordt hoger, met alle gevolgen van dien. “Niet of nauwelijks bewegen verhoogt het risico op diabetes en op een hoger cholesterol. Je weerstand gaat omlaag, terwijl het juist in tijden van corona zo belangrijk is om een goede weerstand te hebben. En bewegen heeft daar een enorme invloed op. Beweeg je niet, dan ben je vatbaarder voor ziektes en virussen. Veel mensen krijgen overgewicht en met overgewicht nemen de ontstekingswaarden in je buik toe.”

MENTAAL ASPECT

En dan hebben we het alleen nog over de lichamelijke gevolgen van niet of nauwelijks bewegen, nog niet eens over het mentale aspect. “Als je intensief sport, maar ook tijdens het wandelen, maak je endorfine aan: een gelukshormoon. Endorfine heeft een helend, maar ook een verslavend effect. Niet zelden hoor je hardlopers over een runner’s high: het gevoel van euforie door de lichamelijke inspanning. Sporten wordt niet voor niks ook wel een antidepressivum genoemd.”

“De kans op een depressie is vele malen groter als je niet of nauwelijks sport. Sporten en bewegen werken stressverlagend. Het is een copingstrategie die spanning kan verminderen en daarmee stress, burn-outs, hoofdpijn en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen, of de klachten daarvan helpt verminderen. Vind je het moeilijk om te praten over stress op het werk of de angst voor corona? Dan is wandelen of hardlopen een goede oplossing. Je gaat je frisser en lekkerder voelen. Dat gebeurt niet als je naar alcohol of comfort food grijpt.”

VICIEUZE CIRKEL

Volgens de bewegingsdeskundige belanden veel Nederlanders in een vicieuze cirkel. “Als je stopt met sporten, verdwijnt je motivatie. Je verliest wat je hebt opgebouwd. Mensen zijn gebaat bij structuur. Als je het sporten helemaal uit je systeem laat verdwijnen, is het gemakkelijk om het voor je uit te gaan schuiven. Doordat je conditie is verdwenen, is het niet alleen psychisch maar ook lichamelijk zwaar om de draad weer op te pakken.”

Niessl maakt zich zorgen over het gebrek aan sportieve activiteiten. “Ik zie een toestroom van patiënten in de Nederlandse Obesitas Kliniek. We hebben lange tijd de coronakilo’s voor lief genomen, maar nu wordt langzamerhand pas écht zichtbaar hoeveel werk er aan de winkel is. En zou het zomaar kunnen dat de zorgkosten enorm stijgen.”

PLAN BEWEGINGSMOMENTEN

Maar hij blijft optimistisch. “Het is nooit te laat om te beginnen. Iedere beweging is mooi meegenomen. Stel kleine, haalbare doelen: ga ieder uur even staan, loop regelmatig de trap op en af. Zoek activiteiten waardoor je hartslag omhoog gaat, maak een wandeling, zet Nederland in beweging aan of doe mee met een intervaltraining via YouTube.”

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wekelijks minstens tweeënhalf half uur matig intensieve beweging en beveelt spier- en botversterkende activiteiten. Niessl: “Plan dat in. Je moet echt afspraken maken met jezelf. Doorbreek die vicieuze cirkel. Het is zonde als je je niet fit voelt en je óók nog stress krijgt over het feit dat je niet hebt bewogen. Kijk daarom naar de mogelijkheden voor beweging in jouw leven. Sporten hoort bij het zorgen voor jezelf.”

 Miljoenen Nederlanders sporten niet of nauwelijks en dat heeft grote gevolgen

Stuur een mail

Waar wacht je nog op? Plan vandaag nog jouw eerste afspraak en ontdek de buitengewone mogelijkheden die voor je liggen.